Jämställd vardag
Kolla in mig och Johan i senaste numret av tidningen Amelia (ni får dock blunda er förbi alla knäppa bantningstips och konstigheter som de håller på med i den tidningen ?).
En viktig poäng för mig med att ställa upp på den här typen av intervjuer är att jag tycker att det är viktigt att avdramatisera att det kan vara ganska roddigt och slitsamt att få ihop vardagen för alla. Vi har ju dessutom haft som mål att leva jämställt och jag vill verkligen poängtera att jämställdhet är något som aktivt behövs göras i vardagen och inte något som ”är”. Den viktigaste kunskapen när det gäller jämställdhet är att så fort saker får ”bli som de blir” så tenderar de att bli normativa, dvs ojämställdhet är det normala och vill ni göra annorlunda så får ni lova att jobba lite mer för det. OCH det här är inte heller rocket science – Självklart lever människor som har en uttalad ambition att leva jämställt mer jämställt än de som inte gör det.
En sak till också, det handlar alltså inte om att:
- Jag lyckades hitta en så himla ”bra och jämställd man” , vilket ganska ofta ges som totalt världsfrånvänt ”råd” till kvinnor ”att göra” när det gäller jämställdhet. Sluta säga sådana saker nu! Det enda råd jag vill ge är att hitta någon du tycker om som tycker om dig och sen får ni gneta på tillsammans. (Här kan ni läsa mina 8 bästa tips för en mer Jämställd vardag publicerade i Moderns Psykologi.)
- Det handlar inte heller om det som jag väldigt många gånger (i olika varianter) fått som kommentar:
Du har tydligen män som är kassa på att hantera planering i din närmsta miljö, och du drar därefter slutsatsen att män generellt är kassa på planeringen. Jag lever i en miljö där det är tvärt om, men jag ser det mer som att individ X är sämre på att diskutera och planera, utan att blanda in kön.”
Så fort en pratar om ojämställdhet, statistik, grupp och strukturer aka samhällsproblem kommer någon (man) och gör det till en individuell fråga:
“DU har tydligen män som är kassa på att hantera planering i din närmsta miljö, och DU drar därefter slutsatsen att män generellt är kassa på planeringen.”
Det här är en väldigt vanlig strategi, att lägga skulden hos enskilda kvinnor (i det här fallet mig) för att ha valt att umgås/ leva med fel män. Det är också ett sätt att dra ner sakfrågan till att handla om min person eller personer i min närhet, som att det vore helt omöjligt att prata om generella relationella svårigheter utifrån statistik och kunskap. Det är också ett sätt att skuld- och skambelägga: “Varför ser du inte till att välja Bra Män TM”. Ok, för det första så kan ju aldrig kvinnor skuldbeläggas för något som män GÖR eller inte GÖR (oavsett närmiljö eller ej).
Många vill få frågan om ojämställdhet att framstå som ett “allmänt tyckande”. Ofta från folk som har noll koll på hur statistiken för obetalt hemarbete ser ut, och då frånsäger sig då till exempel all kunskap som baseras på statistik och kvantitativ forskning (som ju görs på gruppnivå).
En av de mest obehagliga konsekvenserna av att ständigt lägga över skulden på individer är att det också används PÅ EXAKT SAMMA SÄTT för att förklara gigantiska strukturella samhällsproblem som tex våld i nära relationer och våldtäkter: “DU väljer fel män” “DU umgås med fel män” “DU har befunnit dig i fel sammanhang, på fel plats och på fel tid”. Och så vidare.
Det är djupt problematiskt och ett klassiskt exempel som visar på makten i språket. För att citera min favoritpoet:
Den viktigaste saken sparar jag till sist:
NU FINNS JÄMSTÄLLD VARDAG PÅ INSTAGRAM!!! Det är där det händer så börja följ mig där nu @jamstalldvardag. Och TIPSA alla ni känner om att börja följa där istället.
Facebook är för övrigt sämst, fick ännu ett bevis på det exakt nu när jag postade ett tal från 1985, av en död socialdemokratisk politiker. Han pratar om vardagen: Gemenskap, livet i det stora och lilla, vikten av solidaritet och jämlikhet. Ett superfint brandtal som jag önskar att någon politiker ville plocka upp i vår samtid. Men direkt kommer någon in i kommentarsfältet och ba: Så himla dåligt att posta socialdemokratisk propaganda… blablabla väldigt olämpligt på en sida som handlar om Jämställd vardag. Jag svarar såhär:
Tycker du (oavsett politisk tillhörighet) att välfärd, solidaritet och jämlikhet är oerhört provocerande begrepp så ber jag dig ödmjukast att avfölja.
-6 Comments-
Åh, så himla fint: ”hitta nån du tycker om som tycker om dig och så får ni gneta på” ?
Känns dels hoppfullt (att det inte handlar om att välja en jämställd partner utan att man gör jämställdhet tillsammans) och dels skönt att höra att det inte är konstigt om man tycker det är tufft och strävsamt.
?
Tack Sabina, det är ju verkligen så livet är- lite tufft, lite strävsamt och alltid hoppfullt! <3
Du är som vanligt klockren i din analys! Och vad kul att få se dig och Johan i Amelia, svinviktigt att ni får synas i en sådan tidning, som du själv säger, skriver en del skeva grejer.
Och slutligen; bra svar till hen som skrev galenskapen på Facebook! Enda rätta svaret liksom. Fortsätt kämpa! <3
Tack och kul att du tycker det! Kram! <3
Jag har också reagerat mer än en gång på det där märkliga rådet ”Se till att hitta en bra och jämställd man”.! Utöver det du så bra poängterar , att det lägger över hela ansvaret för jämställdhet på kvinnorna så ger det uttryck för en så märklig , kalkylerande och rationaliserande syn på mänskliga relationer.
Det är väl inte så konstigt att någon som träffar sin livspartner långt innan man börjat längta efter barn och när ett eget hus fortfarande är en totalt ouppnåelig dröm inte frågar sig själv saker som : ”Kommer han att komma ihåg attpacka barnens gympakläder”? eller ”Kommer han att förstå att även trappor behöver dammsugas”?
Man kanske inte heller riktigt reflekterar över att det är en sak att lyckas leva hyfsat jämställt när man är två unga vuxna i en etta på 40 kvadrat , inte tillbringar så mycket tid i hemmet och gärna äter snabbnudlar och hämtpizza till middag flera gånger i veckan och att det är en helt annan utmaning att lyckas leva ens hyfsat jämställt när barn kommer in i bilden och hushållsarbetet därmed ökar med flera hundra procent och man dessutom behöver en större bostad.
”Se till att hitta en jämställd man” är ju till råga på allt annat inte ens ett fungerande råd eftersom det inte finns någon som helst garanti för att en man som är hyfsat jämställd i början av förhållandet kommer att fortsätta att vara det under resten av ens gemensamma liv.
Och även om skilsmässa kan vara ett alternativ är det ju för fan inte bara att byta ut mannen till någon som är mer jämställd, som om det vore den gamla vardagsrumssoffan man behöver byta ut. Det är ju en människa vi pratar om, ens människa man kanske blivit rejält ihopväxt med, som man älskar, som är ens bästa vän , som trots allt har en massa positiva sidor också.
Ju mer jag tänker på det, ju konstigare tycker jag det är att det blivit så normaliserat att säga ”Välj en bra och jämställd man”.
Ja men eller hur!? EXAKT SÅ!!! <3