Pressmeddelande: Vi blir inte jämställda – vi gör jämställdhet
Den nya boken Arbeta jämställt är inget för organisationer som bara vill undvika böter för ett bristande jämställdhetsarbete. Boken beskriver varför jämställdhet är en nyckelfaktor för att skapa affärsnytta och social hållbarhet, samt hur vi konkret kan arbeta för att nå dit. Varje steg räknas!
Sandra Lindström är legitimerad psykolog och drivs av ett stort engagemang för jämställdhet. Hon har tidigare skrivit en bok om jämställda relationer. Nu kommer boken för det jämställda arbetslivet.
Stereotypa föreställningar om kön påverkar allt från vilka arbetsuppgifter personer får till hur de befordras och kompetensutvecklas. Såklart påverkar de också hur vi bemöter varandra och ser på olika målgrupper.
”Om du som kvinna är väldigt kompetent kommer fler att tycka att du inte är tillräckligt trevlig. Och om du som kvinna är väldigt trevlig kommer det att tolkas som att du är mindre kompetent. Hur ska vi förhålla oss till det dilemmat?” undrar Sandra Lindström.
Oavsett bransch måste vi jobba med jämställdhet på en mängd nivåer. På golvet kan det handla om att slippa bli sjuk av stress för att man jobbar i ett högriskområde som skola, vård eller omsorg. Det kan handla om att vara en del av en minoritet i en bransch som präglas av en skev kultur, sexuella trakasserier och tråkiga ”skämt”. För chefer kan det handla om att skapa tillit och bygga framgångsrika och socialt hållbara team. Styrelser och ledningar behöver visa vägen, skapa hållbara affärer och se till att företaget fortsätter blomstra över lång tid.
En av Sandra Lindströms käpphästar är att vi inte blir jämställda – vi gör jämställdhet. Det är en pågående process och inte ett mål som går att bocka av.
Ur boken
Enligt en rapport från World Economic Forum är det minst tvåhundra år kvar tills vi kan uppnå en jämställd värld.
T-V-Å-H-U-N-D-R-A!
Jag vet inte vad du tycker, men enligt mig och många andra är det på tok för länge. Med den här boken vill jag ta dig med på en upptäcktsresa i hur vi genom små dagliga handlingar kan skapa en större förändring på våra arbetsplatser.
När jag skrev min första bok, Jämställd vardag, ville jag sätta ord på ett samhällsdilemma som jag under manga år brunnit för att förklara. Det var den oerhörda orättvisa som främst drabbar kvinnor som vill leva, jobba och bli föräldrar utan att behöva bränna ut sig på kuppen. I den boken fokuserade jag på våra relationer hemma. Jag insåg också att vi måste jobba vidare med den plats där många av oss tillbringar uppemot en tredjedel av våra dygn – vara arbetsplatser.
Jämställdhet börjar hemma, på jobbet och i våra relationer. Det handlar om att dela lika på arbetsbördan, att lyssna och lära av varandra och att ständigt utmana gamla normer. Från att fördela hushållssysslor rättvist till att säkerställa att alla röster hörs i mötesrummet. Varje steg räknas.
Om författaren
Sandra Lindström är legitimerad psykolog, jämställdhetsexpert och föreläsare. Hon har ett stort engagemang för frågor om jämställdhet, kön och relationer. Arbeta jämställt är hennes andra bok.
Om förlaget
Eget Förlag ger ut snabblästa handböcker på temat kunskap på nolltid. Syftet är att ge läsaren ny och konkret kunskap som den kan börja använda direkt. Förlaget grundades 2011, finns i Norrköping och har gett ut ett hundratal böcker. Högupplösta bilder på boken och författaren finns på egetforlag.se/arbeta-jamstallt/
För mer information
Kontakta förläggare Joakim Hedström, joakim@egetforlag.se, 0708–12 91 21 – eller författaren Sandra Lindström på sandra@actnowpsykologi.se, 0705–29 52 14.
-0 Comment-