Julklappstips!
Årets julklapp är såklart att ge ingenting (vad än handeln säger) och istället donera till Unicef, Röda Korset och andra fantastiska organisationer, men näst bäst att ge som klapp är så klart lite feminism och varför inte i bokform?
Här har ni tips på några prima klappar, till er själva eller till någon ni håller kär eller bara någon ni tycker behöver få lite nya perspektiv.
Gamla och nya klassiker:
- Under det rosa täcket – Nina Björk (1996)
90-talets feministbibel nummer ett. I ett samhällsklimat där pojkar var pojkar och flickor var flickor tar Nina Björk plats med vad som än idag är ett läsvärt inlägg i genusdebatten.
- Egalias döttrar – Gerd Brantenberg (1977)
Klassiker från 1977 där vi förpassas till en tvärtom-värld där kvinnorna styr, vilket märks överallt, till och med i språket. Den är ganska svårläst eftersom alla ord som innehåller något med ”man” har bytts ut, men efter ett tag kommer kvinn in i det och läsningen blir en upplevelse!
- Purpurfärgen – Alice Walker (1982)
Pulitzerprisvinnare om den unga svarta kvinnan Celie som, gravid efter ett övergrepp av hennes egen far, gifts bort till en mycket äldre man. Livet ter sig becksvart tills den exotiska sångerskan Shug Avery kommer in i Celies liv. Finns även som mycket bra film av Steven Spielberg.
- Tjänarinnans berättelse – Margaret Atwood (1985)
Den här boken beskriver en fiktiv framtid, men som läskigt nog inte känns lika fiktiv längre. Som ett motstånd mot kvinnors sexuella frigörelse och de sjunkande födelsetalen, införs statliga föderskor, så kallade Tjänarinnor. Deras enda uppgift är att reproducera åt den härskande klassen. En dag bestämmer en av dem för att bryta sig fri.
- Stjärnor utan svindel – Louise Boije af Gennäs (1996)
Jag har nog aldrig velat vara lesbisk så mycket som när jag första gången läste den här boken. Två feminister från olika samhällsskikt möts, kärlek uppstår och makar lämnas (skräcken för alla män, eller hur?). Men hur funkar feminism över klassgränserna egentligen?
- Americanah! – Chimamanda Ngozi Adichie (2014)
Mellan succén med En Halv gul sol och frälsningen av Sveriges alla gymnasieelever med pamfletten Alla borde vara feminister (ni kan ta dom båda som tips på en gång), kom Adichie ut med denna fantastiska bok som, förtäckt som en återuppväckt tonårsromans, beskriver rasism och sexism i så väl huvudkaraktärernas hemland Nigeria som i deras nya hem i USA och England.
- Män förklarar saker för mig – Rebecca Solnit (2016)
Nu är begreppet ’Mansplaining’ så gott som vedertaget, men hur uppstod det egentligen? Rebecca Solnit ger svar. På tal.
Till folk med (små) barn:
- Ge ditt barn 100 möjligheter istället för 2 – Kristina henkel och Marie Tomicic
Bibeln för alla som på ett lättläst och underhållande vis få en grundkurs i genus för småbarnsföräldrar. Jag ger den till typ alla jag känner som får barn. Och till mitt barns förskola när han gick där. Och till några till. Så bra är den.
Till ungdomarna:
- Engelsforstrilogin (Cirkeln, Eld, Nyckeln) – Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren (2011-2013)
De helt fantastiska böckerna om en grupp gymnasieelever som inte bara ska ta sig igenom tonårens våndor utan även, med nyvunna magiska krafter, rädda världen från undergång. Så mycket girl power. Och jo, det går ypperligt att läsa som vuxen av alla kön också.
Till barnen:
Typ allt från Olika Förlag (olika.se), men mina favoriter är böckerna om Kivi. Kivi är en könsneutral (ja, hen är en hen!) liten filur som i fantastiska illustrationer och med finurliga rim bland annat träffar en monsterhund och hittar en ledsen goraff.
- ”Hur görs bebisar” av Cory Silverberg och Fiona Smyth (2014).
Här kan ni glömma normativa beskrivningar av typen ”en mamma och en pappa blabalabla” och istället läsa en riktigt inkluderande bok (här finns t ex inga likamedtecken mellan kvinnor – ägg eller män-spermier) om hur det kan gå till att skapa bebisar. Jag har till exempel gett den som present till barn som blivit till via inseminering, hur ofta får de vara med annars?
Jag kommer säkert komma på fler tips, men det här var vad som dök upp spontant. Fortsätt gärna tipsa i kommentarerna!
-5 Comments-
Jag är nyfiken på From Frazzled to Fabolous av The Man who has it all. På samma tema som Egalias döttrar, med fokus på hur män balanserar karriär, faderskap och sig själv. Det är för övrigt också en FB-sida som jag kan rekommendera.
Jaaaa, håller helt med dig! Bra tips!
Så många bra boktips där! Jag kan passa på att tipsa om Roxane Gay, gärna både Bad Feminist och An Untamed State, mycket bra och tänkvärda båda två. För den senare utfärdar jag dock en triggervarning för sexuellt våld, om man är känslig för sådant.
Mitt standardtips är annars alltid Sara Lövestam, det finns inget jag inte älskar med hennes böcker! Alla är egentligen bra, men om man bara tänker läsa en tycker jag att man ska välja Tillbaka till henne.
Tusen tack! <3
[…] Jämställd vardag tipsar om böcker med jämställhetstema. […]